30.11.2015.

Osmi sastanak Radne skupine za stručno izdavaštvo

Članovi radne skupine provode zadnje konzultacije vezane uz dovršavanje prijedloga, ciljeva, mjera i nadležnosti vezanih uz stručno izdavaštvo.

Dana 30. studenog s početkom u 14:00 sati održan je osmi sastanak Radne skupine za izradu dokumenta kojim se nastoje riješiti izazovi izdavaštva u Hrvatskoj.

Na sastanku se raspravljalo o financijskim sredstvima nužnima za provođenje predviđenih mjera, odnosno ciljeva. Skupina je razmijenila prijedloge i komentare o pojedinim stavkama te su određene provizorni iznosi koji bi trebali činiti osnovicu za pokretanje bilo kakvih promjena. U planu je povećanje iznosa sredstava koje država godišnje daje za potporu izdavanju knjiga i otkup. Istaknuta je nužnost provođenja dubinskog istraživanja sektora izdavaštva kako bi se otkrili razlozi negativnih trendova, a prvenstveno razlog zašto 50% stanovništva Hrvatske ne čita. Također je zaključeno kako je nužno provesti edukacijsku kampanju o intelektualnom vlasništvu te osnažiti mehanizme njezine zaštite te zaštite izdavačkih i autorskih prava u skladu sa zakonom.

Skupina je dogovorila nastavak svojeg djelovanja, i nakon što se dokument u potpunosti izradi te preda Vladi Republike Hrvatske, kao tijela za praćenje implementacije i koordinaciju djelovanja na području izdavaštva.